Blue Monday, hoe zat jij er gisteren bij?

by

Blue Monday, het was weer zover. Er zijn mensen die er helemaal niets mee hebben, ook geen last van hebben en zeggen dat het niet bestaat. En er zijn mensen die deze dag echt met angst tegemoet gaan en de dag ploeterend, beroerd en emotioneel moeten doorstaan.

Ik wist een aantal jaren geleden niet dat deze dag bestond. Dat de stand van de maan, het weer en de hoogte van je banksaldo etc. ervoor zorgen dat je je een emotioneel wrak voelt op een vaste dag in het jaar. Maar dat wrak was ik dan wel. Dan stapte ik aan het eind van een dag werken belabberd en vol emotie in de auto en dacht ik, laat deze dag maar voorbij zijn. Tot op een moment dat ik op de radio een happy DJ hoorde die mij vertelde waarom ik me zo belabberd voelde. Het was Blue Monday…

Tsja, Blue Monday hoorde er nou eenmaal bij. Daar legde ik me toen bij neer en ging daarna gewoon lekker door met leven, brak of niet, niet nadenkend over hoe het anders kan. Maar al doende leerde ik en bedacht me dat ik me daar helemaal niet bij neer moest leggen. Mijn lijf, m’n brein en m’n emoties gaven een sein. En daar moest ik wat mee doen, niet met de adviezen van de DJ.

Zoals ik al eerder schreef ben ik in december al niet op m’n sterkst. Dat is voor mij al de vooraankondiging van Blue Monday. Ik maak me vaak druk om van alles, behalve mezelf. Zoals de kerstklokken overal luid klingelen, luidt mijn lijf ook de bel. Ik ben er naar gaan luisteren en vooral gaan voelen. Mijn signaal, onrust op m’n borst. Dat is bij mij het crisiscentrum. Als die in actie komt, maak ik tegenwoordig een pas op de plaats. Ik bedenk wat ik voel, wat ik wil en hoe ik dat kan bereiken. Dat betekent soms dat ik iets moet doen wat niet helemaal fijn voelt, maar uiteindelijk geeft het mij de rust en de kracht waar ik weer mee verder kan.

Zo ben ik ook de afgelopen weken in gegaan. Nee, makkelijk is het niet, want ik ben gewoon op de een af andere manier toch gevoeliger in deze periode. En dat mag ook. Zo had ik een soort van Blue Wednesday vorige week. Maar goed, ik ga dan aan de slag met luisteren naar mijzelf en kom daarmee in actie (of juist niet). En nog iets belangrijks, ik probeer me dan juist te focussen op de dingen die er voor mij toe doen. Want de schifting van belangrijk en lekker onbelangrijk vergeet ik nog wel eens toe te passen.

En toen was het gisteren Blue Monday. Vorig jaar had ik ‘m goed doorstaan. Maar ja, toen was ik net afgestudeerd, was ik met allerlei nieuwe dingen bezig die me energie geven. Een juiste focus dus. Gisteren ben ik bewust bezig gegaan. Ik heb genoten van de mooie zonsopgang in de prachtige blauwe lucht. Het was hartstikke koud tijdens de wandeling met de hond, maar mijn warme nieuwe jas met donsdekbed van binnen hield me goed warm.

Op het werk moest echt genoeg gebeuren. En er was al veel vorige week gebeurd waardoor mijn Blue Monday-gevoel snel de overhand kon nemen. En natuurlijk, niet alles liep zoals gepland. Maar goed, dat had ik van tevoren ingecalculeerd. Dus ik kon ‘m incasseren, terwijl mijn collega en mede-bestrijdster van Blue Monday met vrees in haar ogen mij in de gaten hield of ik niet ineens woest of emotioneel werd. Nee hoor, ik lachte erom. En de hele dag liep in de soep, ik lachte erom. Had ik er wat aan kunnen doen? Nee hoor. Dus we moesten het doen met wat die dag ons bracht. En terwijl ik redelijk senang bij ons op kantoor rondliep, kwam daar ineens een collega mopperend, vloekend voorbij lopen. Tsja, ik kan helaas niet iedereen redden van Blue Monday.

Ik vraag me oprecht af, hoe zat jij er bij gisteren? Zat je in zak en as en denk je vooral, Suus, had dat eerder geschreven. Mooi! Want dan kan je zelf kijken waar het ‘m nou in zat. Wat maakte jou van slag of wat vreet energie? Wat zou je graag willen? Wat is belangrijk voor je? Waar stop je mee en waar ga je mee door? En niet alleen voor Blue Monday, maar voor jezelf, het hele jaar door. En door stil te staan bij jezelf, kan je misschien als bonus volgend jaar die Blue Monday gewoon aan!

Blue monday luchtFoto gemaakt door Suus Reep: Kijk eens om je heen en je ziet prachtige dingen.

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

1 Comment on Blue Monday, hoe zat jij er gisteren bij?

  1. gerie tol
    17 januari 2017 at 08:58 (8 jaren ago)

    o, vandaar 3 kwatier vertraging een deur die niet open ging om het vliegtuig te velaten. Nu begrijp ik het. met inchecken iedereen door elkaar heen gezet zodat ik mijn hulp kwijt was. Kwam al tollend het vliegtuig uit en niemand die me een arm gaf om me tye helpen dank jullie grondstewardessenn die alleen sronden tye kijken hoe ik bijna onderuit ging. Nu begrijp ik jullie . Die bleu monday was de schuldige.

    Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *