Terug- en vooruitblik

by

suusreep

Beste allemaal, allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar. Maak er een mooi jaar van, waarbij je je senang voelt bij wat je doet. Waarbij je de veerkracht hebt om te dealen met wat er is in jouw leven. En dat het jaar vooral veel plezier, fijne en bijzondere momenten mag geven. En gelukkig zit dat vaak al in kleine dingen.

Heel eerlijk, ik wilde het jaar 2017 helemaal nog niet afsluiten. Ik was er nog niet klaar voor, maar wanneer zou ik dat wel zijn? Het laatste jaar waarin we nog samen met mijn vader zijn geweest, al was het niet eens het hele jaar. Het laatste jaar als gezin, als familie compleet. Dat loslaten maakte deze jaarwisseling wel anders dan andere jaren.

Maar het was ook een jaar van nieuwe inzichten, nieuwe stappen. Als je dan terugkijkt op een jaar, is het soms bizar wat je allemaal mag ervaren en beleven. Tenminste, ik verras mezelf er elke keer weer mee. En ook afgelopen jaar weer verder inzicht gekregen in wie ik ben, waar ik mee bezig wil zijn en handreikingen om daar echt een beweging in te maken. Gesteund door alles, maar vooral gesteund door mijn eigen vertrouwen. 2017 stond voor mij in het teken van ‘meer zelfvertrouwen krijgen’. Maar mijn zelfvertrouwen, die groeide niet echt. Die doelstelling gaf mij juist heel veel belemmering. Maar gelukkig, mede door coaching sessies en mooie gesprekken met mensen om mij heen, heb ik dat ‘willen van zelfvertrouwen’ kunnen loslaten en daardoor juist kunnen groeien.

Het was namelijk dat ik altijd zei: ‘Ik blijf voor altijd 30!’ Soms vergeet ik ook echt dat ik dichterbij de 40 zit dan bij de 30… Het punt daarbij was dat ik dan ook bijna 10 jaar ervaring vergeet. En juist in de afgelopen 10 jaar ben ik enorm gegroeid. Als mens, als onderneemster, als coach en als professional. Die 10 jaar bij mijzelf optellen gaf mij vertrouwen. En dat was wat ik zocht om uit de coulisse te stappen en op het podium te kunnen gaan staan.

Het was het jaar waarin ik op het podium ben gaan staan. Niet op de meest laagdrempelige momenten trouwens. Maar je moet toch ergens beginnen. Dus tijdens de uitvaart van mijn vader, zelfs twee keer. En laatst heb ik het podium betreden om een pitch te houden, over de droom, van mij en mijn man. Bij allebei wel wat op papier gezet, maar niet echt goed voorbereid. Geleerd in 2016 bij Jan de Hoop en Coen Lievaart. Wat ben ik ze daar vooral dankbaar voor. Bij beide verhalen ging vooral om de waarom, the why die het verhaal bracht. Er ontstonden geen vragen, alleen maar aanvullingen. Van mensen die luisterden en waar nodig mee gingen denken of hielpen het verhaal aan te vullen. Alles vanuit gevoel en verbinding.

Gevoel en verbinding, dat is waar ik het best op vaar. In de afgelopen periode was dat soms weer ver te vinden. Ook al wil je het zelf wel, het is dan ook de kunst om je te omringen met de mensen en de omgevingen waarin dat kan. Soms best lastig, want in de waan van de dag kan je zo maar weer eens terecht komen in de verkeerde energie of in een verkeerde omgeving. Fysiek en energiek meteen te merken. Gelukkig herken ik het steeds sneller bij mezelf, zodat ik er wat aan kan doen. En ik schakel echt heel snel dan weer naar dat wat ik graag wil en dat ik daar keuzes in kan maken.

If you want the world to change, be the change!

Wat neem ik mee voor 2018… In december was ik met lieve vriendinnen bij Oleta Adams in Apeldoorn. En naast dat zij prachtig kan zingen, is zij ook nog eens een ontzettend inspirerend mens. En zij zei: If you want the world to change, be the change!
Ik kan me altijd veel aantrekken van alles wat er gebeurt, om me heen en over de hele wereld. Maar wat kan ik doen? Dat heeft te maken met de invloed die je hebt. Een bekende methode, die ik veel gebruik, de cirkel van invloed en betrokkenheid. Op sommige zaken heb je geen invloed. Daar kan je je enorm mee bezig houden, maar dat kost alleen maar energie. Het is vaak duwen tegen een hele dikke muur. Doe dat maar eens een half uur, hoe voelt dat? En hoe voelt dat als je er dagelijks mee bezig bent.
Terwijl je die energie bijvoorbeeld ook op een andere manier in kan zetten. Waarmee je een verandering teweeg brengt, waar je zelf en anderen wat aan kan hebben.

Diverse mensen hebben afgelopen maanden gezegd: Go for it. Ga voor de droom, kijk wat kan! Dus Nieuwjaarsdag hoopte ik dat Gaston met een bos bloemen en een cheque voor de deur stond. Helaas! Gelukkig zijn er altijd nog andere wegen. We gaan kijken hoe we onze droom kunnen omzetten naar iets wat wij kunnen en vooral willen doen. En daarbij de realiteit niet vergeten: wat is haalbaar, wat (nog) niet.

En daarnaast blijf ik ook doen wat ik doe hoor. Begeleiding van MKB-bedrijven om een eerste stap te zetten in duurzame inzetbaarheid of sociale innovatie. Ik noem het vooral ‘persoonlijk organiseren’.
En natuurlijk het coachen van mensen. De coachruimte is net weer opgefrist, dus vanaf volgende week ben je welkom 🙂

Doen is voor mij het werkwoord voor 2018. Ben benieuwd hoe ik daar op terugkijk aan het eind van 2018. Wat kan mijn belemmering dit jaar zijn? Angst voor het onzekere, wat als het niet goed gaat? Nee, ik heb ontdekt dat het angst voor succes is. Wat als het wel lukt? Mensen geloven erin, ik mag erin geloven. Maar wat kan het allemaal teweeg brengen? Nou ja, de wereld zal vast niet vergaan. We zien wel wat het ons brengt. Zolang het in ieder geval een goed gevoel geeft en in verbinding staat met mezelf en met elkaar, kan het toch niet fout gaan…toch?

Wat neem jij mee uit 2017, wat heb jij achtergelaten? En wat ga jij doen in 2018?
En ik ben benieuwd, waar loop jij tegenaan? Waar wil je misschien op voortborduren waar we dit jaar al mee bezig zijn geweest?
Laat het me weten. Komend jaar ga ik een aantal workshops of misschien iets online doen. Dan neem ik jouw input ook mee.

toppunt-van-geluk-suus-reep

 

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *