Ik biecht op, ik ben verslaafd!

by

Een onrustig gevoel in mijn lijf, vooral op mijn borst. In mijn hoofd maar één focus, maar de verkeerde. Het roept mij, soms ongemerkt, maar wel heel duidelijk. Ik kan het niet loslaten, pas als het echt weg is. Uit mijn huis, in mijn lijf.

Ik biecht op, ik ben verslaafd. En dat wist ik eerst niet eens. En wat ik eigenlijk nog erger vind, is dat ik zeker niet de enige ben. Ik ben namelijk verslaafd geraakt aan de E621. ‘De E621, wat is dat?’ zullen sommige denken. Nou, het is iets wat we allemaal wel eens binnen hebben gehad, glutamaat. En als je niet van het bestaan af weet, dan krijg je het vaker binnen dan gewenst. Namelijk een smaakversterker die in heel veel producten zit en gewoon te koop is in de supermarkt. Erger nog, je moet goed opletten om het niet te kopen. Een smaakversterker die ervoor zorgt dat je geen verzadigd gevoel krijgt, maar juist nog meer zin in eten.

Alles om het consumeren van producten omhoog te krijgen. Soms staat er E621 vermeld op de verpakking. Maar ook als mononatriumglutamaat, glutamaat, glutamaatzuur, plantaardige gehydrogeneerde olieen en vetten, gehydrogeneerde eiwitten, gelatine, calcium- of natriumcaseinaat, toegevoegde gist, gistextract, monokaliumglutamaat.

Misschien ken je het wel. Je bent op een verjaardag en je neemt niets. Nee, want als je eraan begint, dan weet je het wel. Maar ach, één handje vol chips kan toch wel. Het is feest! Met als resultaat dat je aan het eind van de avond diverse bakjes met nootjes en chips hebt gegeten. En het liefste zou je alle bakjes in de kamer nog even nalopen… Tenminste, dat gevoel heb ik dan 🙂

En nou is het ook niet zo erg om tijdens een feestje daar even van te genieten. Al moet je jezelf afvragen in hoeverre je er nog van geniet? Maar hoe zit dat met die trigger die je krijgt als je een paar avonden een paar handjes vol met wat lekkers hebt genomen. Die trigger die dan de avond erop ook weer ontstaat. En hoe zit het met het voor de 2e keer opscheppen tijdens het avondeten, omdat die ovenschotel met die heerlijke saus toch zo verrukkelijk is? Nee, dat is niet de maag die er aan gewend raakt. Het is je lichaam die vraagt om E621.

Ik ben er achter gekomen tijdens mijn opleiding als integraal leefstijlcoach. Het deel voeding is daar een onderdeel van. Ter voorbereiding las ik het boek OERsterk van Richard de Leth en langzaam aan ging ik beseffen dat dit ook wel eens invloed kon hebben gehad op jarenlange lichamelijke klachten.

En dan heb ik het niet alleen over de onrust, de honger naar eten, geen vol gevoel krijgen. Maar ook over het langzaam aantasten van de zenuwen. Ik heb best wat jaren lichamelijke klachten gehad. Nu ik integraal leefstijlcoach ben, weet ik dat het door diverse invloeden kwam. Waaronder ook de E621. Ik heb problemen gehad met mijn vegetatieve zenuwstelsel. Dat is het zenuwstelsel wat een groot aantal onbewust plaatsvindende functies reguleert. Ik had nog wel eens onduidelijk uitval, soms kortdurend, maar ook langdurend. Diverse onderzoeken, reguliere en alternatieve zorg. Geen oplossing te vinden. Leer er maar mee leven, werd er gezegd.

Op een gegeven moment ben ik mijn eetpatroon gaan aanpassen, onbewust en nog voor de opleiding. Meer vers en zelf gemaakt, geen pakjes meer. En het ging al stukken beter met mij. En door de bewustwording tijdens de opleiding van invloed van eten op mijn lijf en nog belangrijker, het luisteren naar mijn eigen lichaam, heb ik in het afgelopen jaar nog veel positieve stappen kunnen maken.

En nee, ik kom er niet onderuit dat ik nog E621 binnen krijg. Gelukkig krijg ik dan ook nog steeds een trigger. Maar dan als een waarschuwing, want ik word er beroerd van. En dan denk ik, dit moet ik echt niet te vaak eten.

En hoe zit dat met jou? Weet jij wat je binnen krijgt?

Food-is-fuel-quote

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief.

1 Comment on Ik biecht op, ik ben verslaafd!

 1. gerie
  4 mei 2015 at 06:10 (9 jaren ago)

  bedankt voor het delen.
  Ga er nog meer op letten maar net als je schreef je ontkomt er niet altijd aan.
  Helaas zit er tegenwoordig meer van deze troep in ons eten.
  Daarom probeer ik zo min mogelijk van Unilever te kopen.
  Die alleen uit zijn op winst.
  Nogmaals bedankt.

  Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *